Dental Services in Larnaca, Cyprus

FAQs

Η διαδικασία της λεύκανσης καταστρέφει την αδαμαντίνη (σμάλτο) των δοντιών;

Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν την άποψη πως η λεύκανση των δοντιών καταστρέφει το σμάλτο. Η αλήθεια είναι πως η λεύκανση όταν γίνεται στο ιατρείο ή στο σπίτι με τα σωστά/εγκεκριμένα  υλικά και ακολουθούνται τα πρωτόκολλα, τότε μπορεί να δώσει ένα ωραίο και αισθητικό αποτέλεσμα για τον ασθενή χωρίς να προκαλεί κάποιο μόνιμο πρόβλημα στα δόντια.

Πως μπορώ να αποκαταστήσω ένα δόντι που μου λείπει;

Ένα δόντι μπορεί να αποκατασταθεί με τοποθέτηση εμφυτεύματος υπό προϋποθέσεις που μπορούν να εξεταστούν με την τρισδιάστατη απεικόνιση της γνάθου, ή με την τοποθέτηση γέφυρας(μεταλλοκεραμικής ή ζιρκονίου) με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν δόντια μπροστά και πίσω από το κενό έτσι ώστε να μπορέσει να στηριχτεί η γέφυρα.

Με την διαδικασία της απονεύρωσης θα έχω πόνο;

Η ενδοδοντική θεραπεία(απονεύρωση) θεωρώ είναι μια παρεξηγημένη διαδικασία στην οδοντιατρική. Ο οδοντίατρος προχωρά σε ενδοδοντική θεραπεία ενός δοντιού έτσι ώστε να απαλύνει τον πόνο του ασθενή  που προκύπτει από ένα πολύ τερηδονισμένο δόντι, ή από μία ακροριζική κύστη. Μετά την διαδικασία αυτή, ο ασθενής πολύ πιθανόν να νοιώθει μια μικρή δυσφορία κάτω από το δόντι, κυρίως κατά την μάσηση.

Είναι πολύ καλά τα δόντια μου, δεν έχω ούτε ένα χαλασμένο. Χρειάζεται να κάνω καθαρισμό;

Η αποτρύγωση (καθαρισμός) είναι μία διαδικασία κατά την οποία η οδοντική πλάκα αφαιρείται από την επιφάνεια των δοντιών έτσι ώστε να αποφευχθούν προβλήματα όπως ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα, τα οποία αθόρυβα και σε βάθος χρόνου μπορεί να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες καταστάσεις για τα δόντια και τους ιστούς που τα περιβάλουν. Κατά την αποτρύγωση γίνεται ταυτόχρονα, έλεγχος της στοματικής κοιλότητας για πιθανή ύπαρξη τερηδονισμένων δοντιών ή και δυσμορφίες μαλακών ιστών που χρήζουν περεταίρω παρακολούθησης. Το γεγονός ότι κάποιος δεν έχει κάποιο πόνο στα δόντια του δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να επισκέπτεται τον οδοντίατρο. Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική και για το λόγο αυτό ορίζουμε συνήθως ανά εξάμηνο ραντεβού για καθαρισμό και έλεγχο της στοματικής κοιλότητας.

Γιατί πρέπει να κάνω εμφράξεις (σφραγίσματα) αφού δεν μου προκαλούν πόνο;

Η πρόληψη όπως σε κάθε τομέα της ζωής έτσι και στην οδοντιατρική είναι ένα πολύ σημαντικό όπλο το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή μεγαλύτερων προβλημάτων όσον αφορά τα δόντια και γενικότερα την στοματική κοιλότητα. Ένα τερηδονισμένο δόντι μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο όταν η τερηδόνα είναι κοντά στον πολφό(νεύρο) του δοντιού κάτι που πολύ πιθανόν να οδηγήσει στην απονεύρωση  του δοντιού. Πολλές φορές όμως τα δόντια “προειδοποιούν”, αφού αντιδρούν στα ζεστά/κρύα ροφήματα ή ακόμη και στον αέρα κατά την αναπνοή. Αν το στάδιο που βρίσκεται η τερηδόνα είναι πρώιμο τότε μπορεί με έμφραξη(σφράγισμα) της κοιλότητας να διορθωθεί το πρόβλημα. Κάποιες άλλες φορές το δόντι μπορεί να μην δώσει κάποια ένδειξη, και να δημιουργηθεί μόλυνση στο δόντι κάτι που μεταφράζεται σε ακροριζική κύστη. Για το λόγο αυτό, πρέπει ο καθένας να κάνει τακτικούς ελέγχους στης στοματικής κοιλότητας και να προχωρά σε θεραπεία έμφραξης όπου χρειάζεται, σε προληπτική βάση.

Σε ποια ηλικία πρέπει να φέρω το παιδί μου για πρώτη φορά στον οδοντίατρο;

Τα παιδιά χρήζουν ιδιαίτερης φροντίδας αλλά και μεταχείρισης σε ένα οδοντιατρείο. Προτρέπουμε τους γονείς να προσέρχονται στο χώρο με τα παιδιά τους από το πρώτο κιόλας δόντι που θα ανατείλει στη στοματική κοιλότητα ενός παιδιού. Εκεί θα γίνει ενημέρωση των γονιών όσο αφορά την φροντίδα και το βούρτσισμα των δοντιών καθώς επίσης και για τις διατροφικές συνήθειες που θα πρέπει να αποκτήσει ένα παιδί έτσι ώστε να μην προκύψουν πολυτερηδονισμοί στα νεογιλά δόντια, όπως επίσης και να ενισχύσουμε το αίσθημα της εμπιστοσύνης του παιδιού με τον οδοντίατρο, κάτι που θα έχει θετικό αντίκτυπο στο μέλλον σε περίπτωση που θα χρειαστεί κάποια θεραπεία. Επίσης, ενημερώνουμε τους γονείς ότι πρέπει να διατηρήσουν τις τακτικές επισκέψεις του παιδιού τους (ανά εξάμηνο) στο οδοντιατρείο έτσι ώστε να υπάρχει εξοικείωση με τον χώρο, καθώς επίσης και επανάληψη των όσων πρέπει να γίνονται σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η δύναμη της συνήθειας που πρέπει να αποκτήσουν τα παιδιά. Όταν τα παιδιά φτάσουν σε ηλικία που θα ξεκινήσουν την φθορίωση, οι γονείς θα ενημερώνονται τηλεφωνικώς ανά διαστήματα που θα κρίνει ο οδοντίατρος ανάλογα με την κάθε περίπτωση.

Είναι επίπονη διαδικασία η τοποθέτηση εμφυτεύματος;

Η τοποθέτηση εμφυτευμάτων είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία γίνεται τοποθέτηση βίδας τιτανίου στο οστό έτσι ώστε να υπάρχει βάση για το προσθετικό μέρος, που θα αντικαταστήσει το δόντι που λείπει. Όπως κάθε επέμβαση έτσι και αυτή της τοποθέτησης εμφυτεύματος παρουσιάζει κάποια μετεγχειρητικά συμπτώματα όπως πρήξιμο, τοπικός πόνος και δυσφορία τα οποία αντιμετωπίζονται με τις οδηγίες που δίνονται. Όλα αυτά σίγουρα εξαρτώνται και από το μέγεθος της επέμβασης που γίνεται. Θεωρώ πως η απάντηση στο ερώτημα αυτό μπορεί να προκύψει από τα λεγόμενα των ασθενών όταν επικοινωνούμε μετά την επέμβαση για να δούμε σε τι κατάσταση βρίσκονται: “Γιατρέ δεν πονούσε όπως θα περίμενα να πονά!”, “Αν ήξερα ότι δεν θα πονούσε θα το έκανα πριν πολλά χρόνια”, “Το μόνο που με ενοχλεί είναι οι ραφές”, “Το πρήξιμο δεν είναι τόσο όσο περίμενα”.

Θέλω να φτιάξω το χαμόγελο μου. Τι πρέπει να κάνω;

Το χαμόγελο είναι πάρα πολύ σημαντικό για τον κάθε άνθρωπο. Ένα όμορφο χαμόγελο τονώνει την αυτοπεποίθηση και ανεβάζει την ψυχολογία. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας σήμερα ο ασθενής μπορεί να δει το αποτέλεσμα που θα έχει πριν ξεκινήσει η διαδικασία, να γίνουν οι όποιες αλλαγές χρειάζονται και μετά να προχωρήσει στην διαδικασία για την τελική προσθετική εργασία. Αυτό ονομάζεται Smile Design που με την βοήθεια της τεχνολογίας μπορούμε ψηφιακά να ανακτήσουμε την αρχική κατάσταση, να φωτογραφίσουμε τον ασθενή και σε συνεργασία με τον οδοντοτεχνίτη να σχεδιάσουμε το χαμόγελο του κάθε ασθενή ξεχωριστά βασιζόμενοι στις αναλογίες του προσώπου και στα θέλω του ασθενή, πάντοτε με στόχο να αποδώσουμε ένα φυσικό και όμορφο αποτέλεσμα.

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός;

Η αποτρύγωση(καθαρισμός) πρέπει να γίνεται ανά εξάμηνο εκτός και αν ο οδοντίατρος κρίνει διαφορετικά. Ο σκοπός της τακτικής επίσκεψης στον οδοντίατρο για αποτρύγωση είναι για την αφαίρεση της οδοντικής πλάκας που υπάρχει στα δόντια για να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα όπως ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στον οδοντίατρο να κάνει έλεγχο στην στοματική κοιλότητα, για πιθανή ύπαρξη τερηδόνας ή και άλλων προβλημάτων που μπορεί να εμφανιστούν στην στοματική κοιλότητα.

Ποιες οι διαφορές των όψεων πορσελάνης και των όψεων ρητίνης;

Οι όψεις χρησιμοποιούνται για αισθητικούς κυρίως λόγους, και μπορεί να είναι είτε όψεις πορσελάνης είτε όψεις ρητίνης. Οι όψεις πορσελάνης είναι ανθεκτικές και μπορούν να έχουν διάρκεια, δεν προσκολλώνται χρωστικές στην επιφάνεια τους και είναι μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία. Από την άλλη, οι όψεις ρητίνης έχουν λιγότερη αντοχή σε σχέση με τις όψεις πορσελάνης και λόγω του πορώδους της σύστασης τους απορροφούν χρωστικές,  αλλά μπορούν πιο εύκολα να διορθωθούν σε περίπτωση φθοράς, χρειάζονται λιγότερες επισκέψεις στον οδοντίατρο για να ολοκληρωθεί η θεραπεία, και στοιχίζουν λιγότερο από τις όψεις πορσελάνης.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό;

Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό συνιστάται να γίνεται στην ηλικία των 6-7 ετών. Σ’ αυτή την ηλικία μπορούν να διαγνωστούν και να θεραπευτούν εγκαίρως προβλήματα κατά την ανάπτυξη των γνάθων και την ανατολή των δοντιών. Ο ορθοδοντικός θα εντοπίσει εάν υπάρχει πρόβλημα, την σοβαρότητα του, καθώς και τον κατάλληλο χρόνο έναρξης της θεραπείας.